Albueleds Artrose (AA)


(Slidegigt i albueleddet).
 

Hvad er slidgigt i albueleddet hos hunde?

Hvis din hund er halt på et forben, og albueleddet er ømt og varmt at føle på, kan det være, den har slidgigt i albueleddet. Sygdommen forekommer mest hos ældre hunde af stor race, men også små hunde, f.eks. gravhunde med de karakteristiske skæve ben, kan have problemer i albueleddet.

Sygdommen kan i en del tilfælde føres tilbage til hvalpealderen, hvor der allerede i 5-månedersalderen optræder tilbøjelighed til at gå stift på det ene ben, især når hvalpen lige har hvilet sig eller motioneret.


Hvad er symptomerne på slidgigt i albueleddet?

Hunden halter på forbenet, og albueleddet er ømt og varmt at føle på. I fremskredne tilfælde har hunden nedsat ledbevægelighed og smerter.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen slidgigt i albueleddet?
Det er vigtigt, at din halte hund kommer til dyrlæge hurtigt, så den kan blive undersøgt. Den endelige diagnose kan først stilles, når albueleddet er blevet røntgenfotograferet. Dyrlægen vil altid tage billeder af begge albueled, både for at kunne sammenligne leddene, men også fordi lidelsen ofte er til stede i begge led.

På en hvalp med slidgigt i albueleddet (hos hvalpe kaldes det albuedysplasi) kan man allerede i 5-månedersalderen ved en røntgenundersøgelse påvise en lille bruskflap eller ledmus, der generer leddets normale funktion. Hvis tilstanden har varet i længere tid, er der forandringer i leddets bruskbeklædning, og man kan se nydannelser af knogler, enten i form af små skarpe benspidser eller som mere omfattende nydannelser. I fremskredne tilfælde vil forandringerne nedsætte hundens ledbevægelighed, og hunden vil være påvirket af smerte.

Hvordan behandles slidgigt i albueleddet?

I sygdommens indledende fase kan dyrlægen fjerne ledmusen ved en operation og på den måde genskabe de normale forhold i albueleddet. På et senere tidspunkt, hvor forandringerne er kraftigt udviklede, frarådes en operation.

I alle tilfælde er det vigtigt, at det syge albueled ikke belastes for meget. Motion skal altid afpasses hundens øjeblikkelige tilstand, og det er vigtigt, at hunden ikke bliver overvægtig.


I fugtigt og koldt vejr bliver smerterne ofte forværret. Ved milde smerter kan man give hunden aspirintabletter, som kan købes uden recept. Ved svære smerter kan det være nødvendigt at få en dyrlæge til at skrive recept på smertestillende medicin.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får slidgigt i albueleddet?

Hvis sygdommen opdages i tide, kan en operation kurere hunden. Ved fremskreden sygdom frarådes en operation, og det anbefales i så fald, at hundens albueled ikke overbelastes ved f.eks. overdreven motion. I den fremskredne tilstand af sygdommen kan hunden få smerter, og det kan være nødvendigt at give den smertestillende medicin.

Hvorfor får hunde slidgigt i albueleddet?

Der kan være mange forskellige grunde til, at en hund får slidgigt i albueleddet. Hvis leddet bliver udsat for et slag, f.eks. ved trafikuheld eller ved gentagne overbelastninger af leddet, kan ledbrusk, ledkapsel og ledbånd reagere med at udvikle kroniske forandringer, der er meget smertefulde.

I de fleste tilfælde starter symptomerne allerede i hvalpealderen og kaldes så albuedysplasi. I sjældne tilfælde kan der optræde forstyrrelser i albuebenets nederste vækstzone. Derfor vil underarmens to knogler ikke vokse lige hurtigt, og hvalpen vil langsomt udvikle forkert benstilling. Det viser sig ved, at hvalpen begynder at "gå ud ad" på forpoterne, og den vil blive meget øm i albueleddene.

Kan slidgigt i albueleddet forebygges?

Albuedysplasi er en arvelig sygdom med en kompliceret arvegang. For at begrænse sygdommens udbredelse har Dansk Kennelklub iværksat et program, hvor en række specialklubber
kræver røntgenundersøgelse af albueleddene, før de giver avlsgodkendelse.
 
Hvalpefoder med et højt calciumindhold giver anledning til hurtig knoglevækst især hos de store racer. Derfor kan forkert fodring være årsag til, at en arveligt disponeret hvalp udvikler albuedysplasi.

Hvad er risikoen for, at din hund får slidgigt i albueleddet?

Albueledsdysplasi er en diagnose, som stilles forholdsvis ofte. Der er fra Dansk Kennelklub indført regler om, at visse hunderacer skal have godkendt albuebilleder på samme måde som hoftebiller, før hundene kan anvendes til avl. Forhåbentlig vil dette nedbringe forekomsten af albueledsdysplasi.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få slidgigt i albueleddet?

Labrador, golden retriever, schæfer, rottweiler, chowchow.

Anden viden om slidgigt i albueleddet:

Albueleddet er et kompliceret led, der dannes af tre knogler, nemlig overarmsknoglen og underarmens to parallelle knogler, spolebenet og albuebenet. Den største del af vægtoverførslen foregår fra overarmsknoglen til spolebenet. Albuebenet tjener mest til at stabilisere ledfunktionen. Omkring albueleddet er der desuden en ledkapsel og nogle meget stramme ledbånd. Derfor kan albueleddet kun bøjes i én retning, parallelt med kroppens længdeakse, og ikke bøjes længere bagud end til lodret.