PHTVL / PHPV.
(Persisterende Hyperplastisk Tunica Vasculosa Lentis og Persisterende Hyperplastisk Primær Vitreus)


I fosterstadiet løber en kraftig blodåre fra synsnerven frem gennem øjet og danner et netværk af blodårer på linsens bagside. Dette netværk af blodårer giver næring til en normal udvikling af linsen. Netværket kaldes tunica vasculosa lentis, og blodåren med det nærmest omgivende væv kaldes primær vitreus. Under øjets udvikling i fosterstadiet dannes linsen, og netværket af blodårer der ernærer linsen vil langsomt forsvinde. Under dette forløb kan der opstå en fejlagtig tilbagedannelse, hvorved mindre eller større dele af netværket af blodkar ikke forsvinder.

PHTVL/PHPV kan inddeles i 6 sværhedsgrader:


  1. Meget små gul/brune/hvide pletter i eller bag på den bageste linsekapsel.
  2. Centralt i linsen en bageste cataract med gult/brunt bindevæv og mere tætliggende pletter end i grad 1.
  3. Linsens form er normal, men en større del af nettet af blodkar ses bag på linsen og blodåren fra den primære vitreus kan følges bag ud til synsnerven.
  4. Linsens bagside er deform og som ved grad 2 ses en bageste cataract med gult/brunt bindevæv og mere tætliggende pletter.
  5. Linsens bagside er deform, og som ved grad 3 ses en større del af nettet af blodkar bag på linsen, og blodåren fra den primære vitreus kan følges bag ud til synsnerven.
  6. Kombination af alle de tidligere grader i forbindelse med en unormal linse, som kan være uregelmæssig eller for lille, samt større klumber af pigment eller blod evt. frit flydende blod bag linsen.


Grad 1 vil normalt ikke påvirke hundens syn og ændrer sig sjældent i løbet af hundens liv. De øvrige grader påvirker synet mere eller mindre, og i mange tilfælde udvikles en fremadskridende cataract og evt. en samtidig blødning i linsen eller bag ved linsen, der kan medføre blindhed.

PHTVL/PHPV er en arvelig sygdom, der sandsynligvis er dominat med vekslende gennemslagskraft. Ses hos bl.a. Staffordshire Bullterrier og Dobermannen.

Avlshunde bør undersøges før de tages i brug.